Husk udbytte er dine egne penge!

Hulemand betaler penge til sig selv

Nu er det snart udbyttesĂŠson for investeringsfonde igen, og det kan betyde fornyet aktivitet omkring strategier om at kĂžbe fĂžr eller efter udbytte.

PĂ„ finans.dk fortĂŠller de i Ăžjeblikket at investeringsfondene Nykredit, Sparinvest, Danske Invest, Nordea Invest, Bankinvest og Sydinvest forventer at udbetale over 18 milliarder kroner til deres investorer.

Ingen sammenhĂŠng mellem udbytte og afkast

Danske fonde udbetaler udbytte for at undgÄ beskatning, hvilket betyder at de udbetaler sÄkaldt minimumsudbytte. Minimumsudbyttet bestÄr af realiserede gevinster, modtagede udbytter, renter og valutakursgevinster. Dette skal udbetales for at undgÄ beskatning i investeringsfonden. Internationalt er langt de fleste fonde akkumulerende og geninvesterer gevinsterne for investorerne.

Der er ikke nĂždvendigvis sammenhĂŠng mellem udbytte og afkastet i investeringsfonde. En investeringsfond kan sagtens have lavet negativt afkast et Ă„r, og alligevel udbetale udbytte, fordi skattelovgivningen krĂŠver udbetaling af bestemte typer gevinster.

Det samme kan ske for selskaber, der godt kan have et dÄrligt regnskabsresultat og alligevel vÊlge at udbetale udbytte. Eller et selskab kan have haft negativ kursudvikling et Är, men udbetale udbytte.

Afkastet af en investering i en investeringsforening eller aktie bestÄr af flere delkomponenter:

SĂ„ udbyttet alene siger intet om afkastet. Det forklarer jeg lidt om i denne video:

KĂžbe fĂžr eller efter

KĂžber du investeringsfonde (eller aktier) ex-udbyttedag modtager du udbytte umiddelbart efter. Det (fejlfor)tolkes af nogle investorer som en gevinst, men det er i virkeligheden dine egne du modtager tilbage, dog minus udbytteskatten.

Der findes mange teorier for optimal timing af kĂžb af en aktie eller investeringforening i forbindelse med udbyttebetaling. Den finansielle teori tilsiger at en aktie eller investeringsforening, bĂžr falde udbyttets stĂžrrelse efter udbetaling. Er en aktie i kurs 110 og udbetaler 10 i udbytte, bĂžr kursen derfor falde til 100 efter udbetaling.

SĂ„dan gĂ„r det som regel ogsĂ„ – dog kan den generelle kursudvikling spille ind, og gĂžre at det ikke stemmer 100 %.

Udbytteaktier kan vĂŠre interessante

I forhold til det samlede afkast og renters rente effekten, bÞr det bedste for de fleste investorer vÊre, at udbyttet er sÄ lille som muligt, sÄ pengene forbliver investeret.

Alligevel er der stor interesse for investering i udbytteaktier og flere hĂŠvder det har givet gode afkast.

Jeg talte med Linnea Smith fra Moneypenny & More i Investering pĂ„ hjernen – den kan du finde her, hvis du vil hĂžre mere om emnet.

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgÞr ikke finansiel rÄdgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet pÄ grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet pÄ Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rÄdgivning. Brugere bÞr ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rÄdgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi strĂŠber efter at sikre nĂžjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstĂŠndigheden eller aktualiteten af det materiale, der prĂŠsenteres.
Investering indebĂŠrer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet pĂ„ grundlag af informationen pĂ„ Hulemandens Analyser er pĂ„ brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstĂ„r som fĂžlge af sĂ„danne beslutninger.
Indholdet pĂ„ Hulemandens Analyser udgĂžr ikke professionel finansiel eller investeringsrĂ„dgivning. Brugere bĂžr sĂžge uafhĂŠngig professionel rĂ„dgivning, fĂžr de foretager nogen form for investering.
Indholdet pĂ„ Hulemandens Analyser kan ĂŠndres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ĂŠndringer eller opdateringer nĂ„r som helst.