EP 26: Forventningers påvirkning af risikovurderingen med Christoph Merkle

Påvirker vore forventninger til en akties afkast også vore risikovurdering? Det har Christoph Merkle kigget nærmere på.

Christoph er associate professor på Aarhus Universitet, hvor han fokusere på behavioral finance. Han har blandt andet kigget på den kendte tabsaversion, og måske er der forskel på at vinde eller tabe i et spil og at vinde eller tabe i investering. Hans forskning indikerer at tabsaversionen i ikke er som Kahneman og Tversky påpegede, når det drejer sig om investering. Tabet gør ikke dobbelt så ondt, som gevinsten glæder – forholdet er snarere 1:1.

Dagens emne har overskriften The Affect Heuristic and Financial Expectations, som handler om at vores positive forventninger til afkastet også påvirker vore forventninger til risikoen.

Affect heuristic betyder at vi i højere grad lægger vægt på hvad vi føler, fremfor hvad vi tænker. I den her situation er det derfor hvad vi føler for en aktie, der i højere grad bestemmer end en analyse af talene. Og det fører altså til at vi undervurderer risikoen, hvilket er ganske i modsætning til en af grundreglerne i investering, nemlig at afkast og risiko følges ad. Så hvis vi tror på højt afkast bør vi også forvente højere risiko.

Hør det lige her:

Du kan læse mere om Christoph Merkles forskning her: https://christophmerkle.github.io/ eller finde hans profil på Aarhus Universitet her: https://pure.au.dk/portal/en/persons/christoph-merkle(69d8b633-7dc9-481e-8ea9-bfc14354fd90).html

Du kan finde lige Christoph Merkles papir The Affect Heuristic and Financial Expectations lige her: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4157854

Desuden anbefaler Christoph at læse Richard Thalers Misbehaving – find den her: https://www.saxo.com/dk/misbehaving_richard-h-thaler_paperback_9780241951224

Find podcasten her:

Køb koppen fra Investering på hjernen!

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.