Berkshire Hathaway på vej mod en ny strategi?

Warren Buffett’s investeringsfirma, Berkshire Hathaway, bliver altid rost for at have de lange briller på, når de investerer. Han er ofte blevet nævnt som ambassadør for “Køb og behold-strategien” – men måske er virksomheden ved at ændre strategi.

Tiden er din ven, når du investerer. Det er jeg en varm fortaler for – dog skal man huske, at det gælder kun for en portefølje af aktier, ikke for enkeltaktier. For en enkelt aktie kan altid falde 100 % (også ligegyldigt hvor meget den er faldet i forvejen!). Det er endnu ikke sket for en diversificeret portefølje af etablerede aktier (altså ikke aktier på vækstbørser som FirstNorth).

Warren Buffett er ofte blevet fremhævet som en følger af køb og behold og kigger man på hans portefølje, kan man også se flere selskaber, som de har ejet i mange år. Mest kendt er nok Coca Cola, som han investerede i tilbage i 1988, og som han stadig ejer og som han stadig øger ejerandelen i. Det skyldes ikke kun hans store daglige forbrug af Coca Cola, men også at det har været en særdeles god investering.

I 2016 købte han stort ind i Apple – en position han stadig holder fast i. To eksempler på særdeles lang investeringshorisont og det er en strategi, Warren Buffett og Berkshire Hathaway har dyrket i mange år. I 1996 skrev han blandt andet til aktionærerne, at hvis man ikke havde lyst til at behold en aktie i ti år, så skal man ikke overveje at købe den.

If you aren’t willing to own a stock for ten years, don’t even think about owning it for ten minutes.

Warren Buffett i hans brev til aktionærer i 1996

Stilskifte i strategien på vej?

I august 2023 meldte Berkshire Hathaway ud, at man havde investeret ca 800 mio. USD i de tre selskaber: D.R. Horton, Lennar, og NVR. Heraf stod D.R. Horton for næsten 700 mio. USD. De tre selskaber er aktive indenfor opførsel af privatboliger, og mærkede alle tre stigende efterspørgsel i 2023.

Det kunne ses på deres aktiekurser – her sammenlignes den indekserede udvikling for de tre, med S&P 500:

I løbet af februar i 2024 solgte Berkshire Hathaway alle tre positioner. En ejertid på ca 6 mdr og dermed betragteligt under de ti år Warren Buffett talte om i 1996….

Det har naturligvis været en meget god investering i den korte periode, men normen er en meget lang investeringsperiode. Men måske har yngre kræfter nye ideer, og måske får de lov til at komme til orde?

Warren Buffett’s alder taget i betragtning – hans wingman Charlie Munger gik bort 28. november 2023 – bliver det spændende at følge investeringsselskabet i fremtiden. Nye kræfter vil uvilkårligt kunne føre til nye tankegange og måske også en anden tilgang til investering. Den meget langsigtede strategi, kan måske blive skiftet ud med en mere kortsigtet? Og hvad vil det kunne få af betydning for investorernes afkast?

Bare tænk på danske Maersk og det ikon Mærsk Mc-Kinney Møller var i sin tid – jeg har stadig et billede af ham på mit kontor. Begreber som rettidig omhu og at stjernen er syvtakket, fordi der er syv arbejdsdage i en uge, forbinder mange med Mærsk Mc-Kinney Møller og med selskabet. Det er ikke sikkert det er stærke værdier i dag i selskabet – og selskabet er i hvert fald ændret meget. Fra et konglomerat med olie, fly, industri og shipping til et mere rent shipping-firma i dag.

Det er helt normalt at virksomheder ændrer strategi over tid. Nogle gange med succes andre gange uden. Det er også helt normalt at nye kaptajner gerne vil sætte ny kurs, ofte med udgangspunkt i deres egne erfaringer og viden. For verden ændrer sig, og vi har en tendens til at være opmærksomme på disse ændringer, og ofte give dem alt for stor værdi. For meget forbliver som det altid har været, som Morgan Housel skriver om i bogen, Same as Ever, og det kan være en god ide at have fokus på det i stedet.

Gad vide hvilke forandringer Berkshire Hathaway vil gennemgå når den tid kommer?


P.S. Min egen strategi er ikke baseret på hverken Warren Buffett eller Berkshire Hathaway, så den vil jeg ikke ændre, fordi de ændrer noget. Jeg investerer fortsat 100 % i aktier gennem fonde, som jeg næsten aldrig ændrer sammensætningen af.

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.