Kærlighedssvindel falder markant: Men mange ofre forbliver skjulte

I følge Danmarks Nationalbank udgjorde den samlede digitale svindel i Danmark 627 mio. kroner i 2023. Heraf udgør andelen vedrørende kærlighedssvindel ca 8 %. Kriminelle har længe udnyttet folks længsel efter kærlighed ved at skabe falske profiler på sociale medier og datingapps. De udgiver sig for at søge venskab eller kærlighed, men i virkeligheden er de kun interesserede i penge.

Nye tal fra Finans Danmark viser, at beløbet, kriminelle har forsøgt at svindle sig til gennem kærlighedssvindel, faldt fra næsten 50 mio. kroner i 2022 til knap det halve i 2023. Selvom denne udvikling umiddelbart ser positiv ud, er der stadig et betydeligt mørketal, da mange ofre for kærlighedssvindel ikke rapporterer deres tab.

Kærlighedens kringelkroge og svindelens slanger

Vejen til kærligheden kan være svær at navigere, især når den går gennem digitale platforme. Desværre er der slanger i paradiset i form af kriminelle, der udgiver sig for at være nogen, de ikke er, med det formål at stjæle penge fra deres ofre. Disse svindlere investerer tid og kræfter i at opbygge tillid, kun for at knuse deres ofres hjerter og plyndre deres bankkonti.

“Det er ikke alle mennesker, der har gode intentioner, selvom man selv har. Og det kan sagtens være svindel, selvom det virker troværdigt og ægte. Så pas på, især hvis der pludselig optræder et ønske om penge i dialogen,” advarer Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Færre sager, men større tab pr. offer

Selvom antallet af sager om kærlighedssvindel faldt markant i 2023, viser tallene også, at de kriminelle stjal større beløb fra de enkelte ofre. I 2022 blev der registreret 1.099 sager, mens tallet i 2023 faldt til 490. De kriminelle slap af sted med næsten 22 mio. kroner i 2022, men beløbet faldt til 17 mio. kroner i 2023.

“Selvom det er positivt, at vi kan registrere færre sager, er det trist, at de kriminelle har kunnet svindle sig til så relativt mange penge,” siger Michael Busk-Jepsen. Han understreger, at kærlighedssvindel ofte er forbundet med stor skam, hvilket betyder, at mange ofre ikke rapporterer deres tab.

“Derfor er der mørketal her, som vi ikke kender. Folk, der har været udsat for kærlighedssvindel, men som ikke fortæller det til nogen. Og de prøver heller ikke at få hjælp i banken. Det er et tabu, som jeg mener, vi skal gøre alt, hvad vi kan for at få brudt. Alle kan blive ofre for svindel. Og hvis man er bekymret for, om man er udsat for noget, der kunne være svindel, så bør man kontakte sin bank,” siger Michael Busk-Jepsen.

Sådan beskytter du dig selv

For at undgå at falde i kløerne på kærlighedssvindlere er der nogle klare advarselssignaler, man skal være opmærksom på. Hvis en person, du har mødt online, hurtigt begynder at tale om penge eller beder om økonomisk hjælp, bør alarmklokkerne ringe. Vær også skeptisk, hvis personen undgår at mødes i virkeligheden eller altid har undskyldninger for, hvorfor de ikke kan.

Fem gode råd til at undgå svindel på nettet

1. Vær skeptisk over for ukendte kontakter

Modtag altid beskeder fra ukendte personer med en sund skepsis. Hvis en person, du ikke kender, pludselig tager kontakt og hurtigt begynder at tale om penge, bør alarmklokkerne ringe. Vær forsigtig med at dele personlige oplysninger med nogen, du kun har mødt online.

2. Undersøg profilen grundigt

Del aldrig dine personlige eller økonomiske oplysninger såsom CPR-nummer, bankoplysninger eller adgangskoder med nogen, du kun kender online. Seriøse virksomheder og institutioner vil aldrig bede dig om at sende følsomme oplysninger via e-mail eller besked.

3. Del aldrig personlige eller økonomiske oplysninger

Tag dig tid til at undersøge profiler nøje. Kig efter inkonsistenser i informationerne, få billeder og vage beskrivelser. Svindlere bruger ofte stjålne eller falske billeder, og deres profiler kan mangle detaljer eller virke for perfekte.

4. Vær opmærksom på usædvanlige pengeanmodninger

Hvis en person, du har mødt online, beder om penge, er det ofte et tegn på svindel. Vær særligt forsigtig, hvis de beder om penge til nødsituationer, rejseomkostninger eller investeringer. Svindlere vil ofte presse dig til at handle hurtigt, så tag dig altid tid til at tænke over anmodningen og rådfør dig med nogen, du stoler på.

5. Brug stærke adgangskoder og to-faktor-godkendelse

Beskyt dine online konti ved at bruge stærke og unikke adgangskoder for hver konto. Aktiver to-faktor-godkendelse (2FA) hvor det er muligt, for at tilføje et ekstra lag sikkerhed. Dette kan forhindre svindlere i at få adgang til dine konti, selvom de skulle få fat i din adgangskode.

Vær åben om dine oplevelser

En vigtig del af at bekæmpe kærlighedssvindel er at bryde tabuet omkring det. Mange ofre føler skam og tør ikke dele deres oplevelser, hvilket gør det lettere for svindlerne at fortsætte deres ugerninger. Ved at være åbne om vores erfaringer kan vi hjælpe hinanden med at genkende faresignalerne og undgå at blive svindlet.

I kampen mod svindel er det vigtigt, at vi som samfund står sammen. Ved at være opmærksomme, dele vores oplevelser og støtte hinanden kan vi reducere antallet af sager og gøre det sværere for svindlerne at narre flere ofre.

FinansDanmark her derfor nedsat en task-force, der skal komme med gode ideer til at undgå svindel. Har du input til task-forcen eller vil du fortælle om svindel du har oplevet, kan de kontaktes på svindeltaskforce@fida.dk.


Du kan læse mere hos FinansDanmark lige her.

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.