Glem forecast fra aktieanalytikere

Aktieanalytikere er dårlige til at forudsige. Det er en holdning jeg tit har mødt og der er måske noget om snakken. I hvert fald har flere analyser vist at analytikere er dårlige til at forudsige.

Da jeg på et tidspunkt var investeringschef i en dansk bank, fik jeg en opringning fra en kunde. Han ville gerne vide, hvilke aktier vi troede mindst på, for dem ville han så købe. Han mente nemlig vi var dårlige til at anbefale aktier der ville stige. Han købte faktisk fem aktier, vi troede ville klare sig rigtig dårligt, men det viste sig at vores analytikere faktisk var god til at forudsige den slags. Faktisk gik flere af dem konkurs.

I alle mine år i den finansielle sektor, har vi tit diskuteret værdien af analytikernes arbejde. For på mange anbefalinger må man retroperspektivt konstatere, at succesen udeblev.

Der er lavet adskillige analyser der indikerer det samme, men alligevel er mange stadig vilde med anbefalinger fra analytikere – især hvis de er enige med dem. Tænk bare på Millionærklubbens popularitet og jeg kan også selv se de på lyttertallene på Investering på hjernen, når jeg har økonomer med.

Derfor er medierne også gerne mikrofonholdere og inviterer analytikere til at komme med input, for de ved læserne er vilde med dem.

Myten om de notorisk dårlige aktieanalytikere har Petter Winther, Espen Linderud og Sara Sofie Tallaksen fra norske DN valgt at analysere nærmere. De har taget 17.000 anbefalinger fra 122 norske analytikere og kigget nærmere på succesraten. De væsentligste konklusioner er:

Stort set kun køb

At aktieanalytikere er helt uvildige i deres vurderinger, kan være svært at tro når man kigger på anbefalingerne. For i 93 % af anbefalingerne anbefaler de køb!

Der er ingen konklusion på hvorfor det forholder sig sådan, men mon ikke analytikerne – og måske især deres arbejdsgivere – er bange for sure kunder og måske mistede indtægter, hvis de laver en salgsanbefaling på en børsnoteret virksomhed?

Kun halvdelen af købsanbefalingerne stiger

Analysen viser at kun knap halvdelen af alle købsanbefalingerne faktisk fører til stigende priser, selvom det jo burde være et simpelt krav at stille til en købsanbefaling.

Rammer ikke kursmål

Mange analyser indeholder desuden et kursmål for udviklingen. Men de kursmål er heller ikke ret meget værd, for kun i knap halvdelen af tilfældene rammer de rigtigt på seks måneders tidshorisont. Lidt bedre på 12 måneder.

Nu er det naturligvis norske analytikere man her vurderer på, men hvorvidt danske analytikere performer meget bedre, vil overraske mig meget. Så husk på det, næste gang du ser en anbefaling fra en analytiker!


Du kan læse mere om analysen her – kræver dog oprettelse af abonnement.

Alternativt kan du læse en lidt ældre amerikansk analyse her, der også indikerer at anbefalingerne ikke er så værdifulde.

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.