Fald ikke for investeringssvindel i jagten på afkast

Jeg kan blive meget overrasket over, hvor ofte velhavende danskere, falder for investeringsforslag, der bare er for gode til at være sande. Fakta viser at investeringssvindel og smarte sælgere koster hvert år danske investorer flere millioner.

Forleden fik jeg et opkald på en løbetur. Jeg kendte ikke nummeret, men stoppede alligevel op og besvarede opkaldet:

– Jeg har lige prøvet det du beskriver i din video, lød det i den anden ende.

Jeg blev lidt forvirret, for jeg har efterhånden lavet en del videoer om investering, men det gik op for mig at det var en video om investeringssvindel, manden henviste til. Videoen var baseret på en oplevelse jeg havde tilbage i 2021, og manden i telefonen kunne fortælle mig, at de stadig bruger samme koncept og manuskript, til at sælge investeringer.

Vi talte lidt frem og tilbage, og noget jeg fandt interessant, var at manden i den anden ende var sikker på det var svindel, han var blevet udsat for, men samtidig var han også stadig lidt tiltrukket af investeringsmuligheden. Der var et gran af håb hos ham om at det kunne være en god investering, som han nu var ved at gå glip af.

Tabsaversionen rammer også her

I adfærdsøkonomi taler man om at tab gør dobbelt så ondt, som gevinster glæder. Det får os til at tage små gevinster og store tab, hvilket ikke er en god strategi.

Tabsaversionen sker ikke kun ved tab, den kan også påvirke os, ved en potentiel gevinst vi er ved at gå glip af. Så kan det føre til, at vi er mere villige til at sende vores penge efter en tvivlsom investering, for tænk nu hvis……

Desværre viser tallene at manden, der ringede til mig, ikke er den eneste, der overvejer at sende penge efter svindlere. FinansDanmark opgør løbende statistikker over investeringssvindel, og tallene viser at det er flere millioner hvert år, danskerne mister. Faktisk ville tallet være væsentligt større, hvis de danske banker ikke var opmærksomme på tvivlsomme overførsler og dermed forhindrer en række overførsler.

Kilde: FinansDanmark

Smarte sælgere er på forkant

Mens jeg er i gang med denne blog, vil skæbnen at jeg bliver kontaktet af sælgere, der vil sælge mig en parkeringsplads. Bortset fra lokationen – sidst var det i Kroatien, men nu er det i Malaga – var det nøjagtigt samme manuskript jeg blev ramt af:

For det første ringer de ikke for at sælge mig noget – de vil bare gerne sende mig noget materiale.

Næste opkald vil de igen ikke sælge mig noget – for de har nemlig allerede solgt alle andele og de har faktisk sikret deres investorer et afkast på 18 %.

– Du kan jo godt forstå der er behov for mange parkeringspladser, når der kommer mere end 20 mio. turister til Malaga årligt, sagde William blandt andet til mig i telefonen.

I sandhedens interesse ved jeg ikke om telefonsælgeren, der ringede til mig, er svindler eller bedrager. Men det virker i høj grad som om hver oplysning er nøje planlagt for at indgyde den potentielle investor sikkerhed, og mindske barrieren mod investeringen. Det fortæller jeg mere om i denne video, hvor jeg behandler opkaldet fra 2021:

Ikke kun i udlandet

En sag fra januar i år, viser at det ikke kun er udenlandske kriminelle, der prøver at få danske investorer til at åbne tegnebogen. Her skred politiet til anholdelse af bagmændene i en spilleforening, der ifølge medierne har franarret deltagerne 500 millioner kroner.

Konceptet skulle ifølge medierne handle om investering i spil på sportsbegivenheder. Men ifølge samme medier udeblev resultaterne.

Konceptet var bygget op omkring megen hemmelighed, og deltagerne måtte for eksempel ikke omtale investeringen overfor andre. På den måde blev det noget eksklusivt de var med i (og samtidig undgik udbyderne, at investorerne fik kritiske spørgsmål, der kunne få dem til at genoverveje investeringen).

Du kan læse mere om den sag lige her.

Hvis det lyder for godt til at være sandt

Når man sidder med en svindler, der lover guld og grønne skove, kan det være svært at tænke klart. For man vil jo gerne have afkast. Men hvis noget lyder for godt til at være sandt, er det måske netop ikke sandt.

Udover den sunde fornuft giver Politiet disse tips til dig, der er i tvivl om du er udsat for investeringssvindel:

  • Lav et baggrundstjek
  • Afvis at give adgang til din computer via fjernstyringsprogrammer
  • Vær kritisk over for investeringer, der garanterer hurtige afkast
  • Søg uvildig rådgivning

Du kan læse mere om Politiets råd og tips til hvad du skal gøre, hvis du tror du er udsat for investeringssvindel, lige her.

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.