EP40: Pengevaner med Anne Juel Jørgensen fra Danske Bank

Internationale undersøgelser viser at en stor del af klodens befolkning, ikke er særlig gode til finans, hvilket giver dem dårlige pengevaner. Danmark befinder sig i den bedste del, men det betyder stadig at kun mellem 55 – 75 % er finansielt dannede (eller financial literate, som det hedder på udenlandsk).

Skal de lære det i skolen eller fra forældrene? Eller skal vi bare have lov at dumme os, når vi bliver voksne? Det taler jeg med Anne Juel Jørgensen fra Danske Bank om.

Meget tyder på at det ikke er nok bare at lære reglerne, termerne og få indblik i finansielle problemstillinger. Det glemmer vi nemlig, når vi står i situationen. Vi ved måske at ÅOP på et lån er højt, men tænker ‘jeg skal ha’ den nye MacBook, det skal jeg sgu da ha’.

Vejen til bedre resultater går tværtimod gennem at få nogle vaner. Ligesom at børn, der har lært at dyrke idræt, også har større chancer for at være aktive som voksne, vil børn, der har lært om penge og lært at udskyde behov, få bedre økonomi som voksne.

Man skal sgu snakke med børn

Knud, HTH montør

Allerede når børn er tre år, kan forældrene begynde at tale om penge med dem. Det kan udvikle sig til gode pengevaner. Det er det Anne Juel Jørgensen og Danske Bank kalder konceptet og det er også titlen på den bog Anne er ved at skrive.

Lyt med her:

Nyttige links:

Anne Juel Jørgensen anbefaler denne bog:

Brad Klontz Money Mammothhttps://www.saxo.com/dk/money-mammoth_brad-klontz_hardback_9781119636045

Du kan læse mere om global finansiel dannelse lige her: https://gflec.org/initiatives/sp-global-finlit-survey/

Rapporten om at finansiel uddannelse ikke rigtig rykker er her: https://www.researchgate.net/publication/259763070_Financial_Literacy_Financial_Education_and_Downstream_Financial_Behaviors

Find podcasten her:

Køb koppen fra Investering på hjernen!

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.