EP 41: Bobler i investering med Paul Craven

Jeg startede på de finansielle markeder i 1987, kort før Sorte Mandag i USA. Jeg har siden da oplevet en række bobler eller boom & busts, og en række fællestræk går igen på mange af dem.

Dagens gæst er engelske Paul Craven, der har mange års interesse fra de finansielle markeder bag sig. Han er uddannet som historiker og har derudover har han stor interesse for adfærdsøkonomi – og trylleri ligesom Niels Krøjgaard, der gæstede mig i episode 28.

Paul Craven startede på de finansielle markeder i 1986, og har arbejdet hos Schroders, PIMCO and Goldman Sachs, hvor han primært har rådgivet om obligationer og renter. I dag er Paul Craven foredragsholder og har blandt andet talt på TEDx på London Business School om Minds & Markets.

For en definition af bobler på de finaniselle markeder, tager Paul Craven udgangspunkt i bogen Boom and Bust (link nedenfor), der hævder at en god boble kræver nogle elementer, for at boblen brister:

Fuel + Oxygine + Heat + Spark

Elementer du måske kender fra en ildebrand – de er dog lidt anderledes, når vi taler finaniselle bobler:

  • Fuel = penge eller nemme lån og en lav rente
  • Oxygine = nem adgang til instrumenter/aktiver vi kan handle
  • Heat = spekulation i aktivklassen
  • Spark = en ny teknologi

De fire elementer får dig måske til at tænke på bitcoins – det kommer vi også igennem i vores snak. Hør det hele lige her – eller der, hvor du plejer at høre podcast:

Paul Craven nævner flere bøger, men anbefaler især disse tre:

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.