EP09: Vi forstår ikke risiko

Vi kan ikke lide tab, det overrasker formentlig ingen. Det er helt naturligt, at vi nødig vil miste noget. Men det påvirker også vores evne til at træffe beslutninger, hvis vi har risiko for at få tab.

Det betyder for eksempel, at vi er hurtige til at tage gevinster – for tænk nu hvis de forsvandt igen? Omvendt er vi meget langsomme til at tage tab – for tænk nu hvis de var væk i morgen igen?

2022 er startet rigtig træls (=jysk for rigtig dårligt, red.) for aktieinvestorer. Faktisk er det den dårligste start på et nyt år i meget lang tid. Det betyder at mange i øjeblikket tænker meget negativt om aktier – også fordi vi vægter det netop hændte hårdere, i vores vurderinger af fremtiden.

– Vores risikoforståelse er meget intuitiv, siger Thomas Christensen, der er Behavioral Scientist i LB Forsikring.

Selv den dag i dag er vores risikoforståelse i høj grad hængt op på, de behov vi havde som hulemænd. Vi kan forstå risikoen for at blive bidt af en slange. Vi kan forstå risikoen for at blive ramt, hvis noget er på vej imod os. For eksempel vil de fleste dukke sig, hvis en bold er på vej imod dem – også hvis de står bag en glasplade, der sikrer at bolden ikke vil ramme dem.

– Men en mere abstrakt risiko, som risikoen på en investering, forstår vi ikke.

Vi bruger de samme værktøjer til at vurdere risici, hvilket kan være meget uheldigt. For hulemanden var beslutningen: Slanger er farlige – jeg holder mig fra slanger.

Men når det moderne menneske, så efter fald på aktiemarkederne, siger: Aktier er farlige – jeg holder mig fra aktier, er det meget uheldigt.

Derfor er det svært at forholde sig til abstrakte risici, som for eksempel med forsikringer eller investeringer. Det løser vi typisk på to måder. Enten udskyder vi og lader være med at forholde os til det. Eller også finder vi en vi kan læne os op ad – vi spørger for eksempel vores rådgiver “Hvad gør du selv?”.

Det og meget andet talte jeg med Thomas Christensen om.

Hør den her:

Du kan finde Thomas Christensen her: https://www.linkedin.com/in/thochr/

Thomas foreslog disse tre bøger:

Gerd Gigerenzer der har skrevet Risk Savvy – How To Make Good Decisions som du kan finde her: https://www.saxo.com/dk/risk-savvy_gerd-gigerenzer_paperback_9780241954614

Robert M. Sapolsky Behave – The bestselling exploration of why humans behave as they do som du kan finde her: https://www.saxo.com/dk/behave_paperback_9780099575061

Nick Chater: The Mind is Flat – The Illusion of Mental Depth and The Improvised Mind som du kan finde her: https://www.saxo.com/dk/the-mind-is-flat_nick-chater_paperback_9780241208779

Find podcasten her:

Køb koppen fra Investering på hjernen!

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.