EP06: Hjælper ETF’er private investorer?

ETF’er har været et investeringsmantra de sidste 20 år. Du kan ikke slå markedet, derfor skal du bare købe markedet og beholde markedet. Men gør vi så det, hvis vi investerer via ETF’er?

Det har lektor Steffen Meyer fra SDU forsket i. Udover ansættelsen på SDU, har Steffen også et forskningsstipendiat på DFI (Danish Finance Institut). På basis af data fra investorer, har Steffen undersøgt hvordan vi agerer som investorer i en række situationer. For eksempel kan vejret også påvirke investorer. Generelt handler vi mindre, når vejret er godt, men samtidig er investorer, der er aktive på solskinsdage, mere tilbøjelige til at købe aktier. Det viser et andet forskningsprojekt Steffen Meyer har været med til.

Men sammen med sine medforfattere – se nedenfor – har Steffen undersøgt de afkast tyske ETF-investorer har fået. De afkast har de sammenlignet både med andre tyske investorer, markedet og med de afkast investorerne selv fik inden de skiftede til ETF’er.

Stik i mod forventning, fik de tyske ETF-investorer ikke bedre afkast. Det taler vi om i episode 6 af Investering på hjernen.

Hør den her:

Du kan læse mere om Steffen Meyer her: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/stme

Analysen vi taler om hedder Abusing ETFs
Bhattacharya, U., Loos, B., Meyer, S., & Hackethal, A. (2017). Abusing ETFs. Review of Finance21(3), 1217-1250.

Her kan du finde et link til analysen: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2022442

Steffen Meyer anbefalede to bøger:

Daniel Kahneman At tænke hurtigt og langsomt – find den her: https://www.saxo.com/dk/at-taenke-hurtigt-og-langsomt_daniel-kahneman_haeftet_9788711533284

Richard Thaler og Cass Sunnstein: Nudge – find den her: https://www.saxo.com/dk/nudge_paperback_9780143137009

Desuden anbefaler Steffen, at du lytter til Rig på viden – find den her: https://www.linkedin.com/company/rig-paa-viden/posts/?feedView=all

Find podcasten her:

Køb koppen fra Investering på hjernen!

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.