Belfer-familien – verdens mest uheldige investorer?

En hulefamilie har mistet alt og ser mismodige ud

Man siger det er umuligt konsekvent at ramme bund og top. Altså at det er umuligt at købe på bunden og sælge på toppen, det modsatte er til gengæld meget nemmere. Altså konsekvent at ramme forbi. Det handler dagens blog om.

Dean Martin sang engang “How lucky can one guy be?“, men for at passe på familen Belfers overhovede, Robert Belfer, skulle sangen måske være “How unlucky can one guy be?“. For familien, hvis betydelige formue blev skabt på olie og gas, er lykkedes med at være en del af de største finansielle skandaler i dette århundrede.

How lucky can one guy be?

Dean Martin

Houston Natural Gas Corporation blev til Enron

En af Belfer-familiens store investeringer var i Houston Natural Gas Corporation (HNG), som var det fortsættende firma, efter en fusion med Belco Petroleum, som familien grundlagde efter anden verdenskrig. I midten af 1980’erne fusionerede HNG med InterNorth, et gasledningsselskab, hvor Kenneth Lay var den afgørende kraft bag fusionen. Resultatet var dannelse af Enron, et selskab der udvidede sine aktiviteter ud over gasledninger og ind i områder som energihandel og marketing.

Som bekendt viste Enrons succes sig at være skabt via svindel og uregelmæssigheder i regnskaberne. De manipulerede deres økonomiske rapporter for at give et billede af betydelig profit og stabilitet, hvilket tiltrak investorer. Men da sandheden kom for en dag, og den enorme gæld blev afsløret, kollapsede Enron som et korthus. Belfer-familien mistede flere milliarder som følge heraf.

Den Tragiske Madoff-investering

Efter Enrons sammenbrud forsøgte Belfer-familien at genopbygge deres formue ved blandt andet at investere i forskellige aktivklasser. Desværre faldt de i en anden investeringsfælde, denne gang med Bernard Madoff. Madoffs investeringer viste sig at være et enormt pyramidespil, hvor han svindlede investorer og brugte deres penge til at udbetale kunstige afkast til andre investorer.

Belfer-familien mistede endnu en gang store summer, da de blev fanget i Madoffs net. Det er svært at forestille sig den ødelæggende virkning det havde for deres tillid til finansielle institutioner, endnu en gang at blive ramt af snyd.

Når man så har ramt to store kriser i træk, virker det næsten utænkeligt at det kan fortsætte. Men Belfer familiens risikovillighed lader ikke til at være mindsket af mødet med tidligere fuskere.

Seneste uheldige investering i FTX

Belfer-familien forsøgte at vende lykken og besluttede at kaste sig ud i kryptovalutaernes verden og investerede i FTX gennem forskellige kapitalindsamlinger i 2021 og starten af 2022. Men endnu engang blev de mødt med uheld.

FTX var en digital platform, som gav brugerne mulighed for at handle med en række forskellige kryptovalutaer, inklusiv Bitcoin og Ethereum. Platformen kollapsede i november 2022, efter længere tids uro. Kollapset medførte store tab for brugerne af børsen og altså også aktionærer som familien Belfer.

FTXs CEO Sam Bankman-Fried er blevet fundet skyldig i syv tilfælde af svindel og bedrageri i forbindelse med kollapset. Han blev dømt efter en føderal jury i Manhattan havde brugt over fire timer på at overveje sagen. Bankman-Fried fastholder sin uskyld og vil fortsat kæmpe imod anklagerne mod ham.

Selvom detaljer om familiens specifikke investeringer ikke er offentligt kendte, antyder rapporter, at de har lidt betydelige tab. Enkelte medier nævner beløb på over 30 mio. USD.

Alle kan rammes af tab

En investeringsrådgiver-anekdote, jeg hørte for mange år siden, var at en rådgiver sagtens kunne skabe en mindre formue for sine kunder. Man skulle bare starte med en stor formue. Man må sige at det kan minde om den strategi familen Belfer følger.

Familien Belters investeringshistorie fungerer som en påmindelse om, at selv erfarne og rige personer kan begå dyre investeringsfejl. Deres involvering med Enron, Madoff og FTX resulterede i betydelige økonomiske tab og understreger vigtigheden af grundig due diligence og diversificering af investeringer.

Husk, ingen investering er risikofri, men med ordentlig undersøgelse, en reflekteret tilgang og sund fornuft kommer man langt i investeringsverdenen.

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.