EP16: Kerne / satellit investering med Jesper Ihlemann

Hvis du vil satse lidt og have lidt frække investeringer, er kerne / satellit måske en god ide for dig? Det har jeg talt med Jesper Ihlemann fra Optimal Invest om.

Spredning er redning siger man og det gælder stadig! Det kan måske ikke rede dig lige i øjeblikket, hvor det hele går den gale vej. Men der er stadig værdipapirer, der klarer sig bedre end andre. Denne spredning er en af grundreglerne i investering, alligevel overser mange det, og springer direkte til investering i en smal portefølje af aktier.

Det mener dagens gæst er den forkerte måde at investere på! Jesper Ihlemann er en mand med en mission og missionen er at få os til at investere efter modellen kerne / satellit.

Kernen i din investering

Kernen er den fornuftige portefølje af dine værdipapirer. Investerer du i ejendomme hører de også til her, men investeringer med høj risiko er en del af satellit.

I kernen er spredning vigtigt og Jesper Ihlemann og hans kollega mener man skal fordele i forhold til markedets sammensætning. Principielt skal man eje alle værdipapirer, men det kan ikke rigtig lade sig gøre.

– Hvis du ejer lidt af alle værdipapirer, er du en af de sidste, der går konkurs, hævder Jesper Ihlemann.

Kernen skal være den største del af din investering. Den skal faktisk udgøre minimum 50 % af porteføljen for alle investorer. Men det kan måske opleves som værende lidt kedeligt, for det er jo i de investeringer, der hører hjemme i satelliten at alt det “sjove” sker.

Satellit

Hvis du vil satse på en speciel branche, en megatrend eller have lidt råvarer i din portefølje, så skal de ligge i satellitten. Det er her du kunne vælge at satse på at ramme det biotekselskab, der finder vaccinen mod Covid-19, i 2020. Eller hvor du i 2022 kan købe råvarer eller mine-selskaber, fordi du frygter inflationsstigningen. (Det er IKKE anbefalinger, men blot to eksempler på strategier, nogen måske har grebet til på det seneste.)

Det er også vigtigt at bruge rebalancering, hvis du bruger kerne / satellit strategien. For får du ret med dine satellit- valg, kan de komme til at udgøre en for stor andel af din portefølje, og dermed er din risikoprofil alt for høj.

Alle skal ikke have en satellit

Det er ikke alle investorer, der skal have en satellit. Satellitten er hvis du også gerne vil have en hobby og ikke kun går efter en god investering!

Leder du efter en god investering eller en ny hobby?

Jens Balles spørgsmål til nye investorer

Det er nemlig slet ikke satellitten kommer til at bidrage til dit afkast!

Det og meget mere taler vi om i episode 16.

Hør podcasten Investering på hjernen her:

Oversigt over balancerede porteføljer på OMX: http://www.nasdaqomxnordic.com/Investeringsbeviser – vælg kategorien ”Investment funds – Balanced”

Hør mere om kerne / satellit hos Optimal Invest her: https://optimalinvest.dk/etf-investering/

Jesper Ihlemann anbefaler også bogen Modern Portfolio Theory and Investment Analysis af EJ Elton: https://www.saxo.com/dk/modern-portfolio-theory-and-investment-analysis_edwin-j-elton_paperback_9781119427292

Dette afsnit er produceret af Emil Manthey.

Find podcasten her:

Køb koppen fra Investering på hjernen!

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.