EP 57: Kan investorer finde rundt i ESG og bæredygtigheds junglen med Henrik Frydenborg Hansen

Der har gennem længere tid været stor fokus på ESG og bæredygtighed når man taler investering. Mange investorer vil gerne investere grønt og politisk korrekt, og man kan næsten tale om at ESG og bæredygtighed er investeringsforeningernes “honningkrukke”, når de vil lokke investorer til.

Dagens gæst er Henrik Frydenborg Hansen, der blandt andet driver siden indeksinvest.dk, hvor du kan finde informationer om ETFer og indeksfonde.

Der kan være flere grunde til at ville investerer bæredygtigt og i forhold til ESG. For eksempel mener nogen at selskaber med en høj ESG rating, måske er mindre risikofyldte. Det forklares med, at virksomheder med styr på ESG, er mindre udsatte for at ende i shitstorm eller retssager.

Andre vil gerne investere grønt og støtte virksomheder, der agerer i forhold til ESG. Men det kan være svært at finde rundt i fondes brug af bæredygtighed og ESG – det viser både danske og udenlandske undersøgelser.

Interessen er så stor, at fonde med benævnelsen ESG i navnet – som er noget af det første (og for mange måske det eneste) potentielle investorer ser, inden de investerer – har haft større inflow end andre fonde siden 2017 (se link nedenfor). Det har måske kunnet lokke fondsudbydere til at bruge ESG-termen, uden nødvendigvis at investere særlig ESG-agtigt…

Det er ikke nemt at være klimaorienteret investor, men måske bliver det lidt nemmere, hvis du er opmærksom på faldgruberne. Hør podcasten lige her:

Ved ca 24:44 får vi i podcasten sagt, får i podcasten sagt at Nordnets indeksfonde kun investerer i aktier, men den kan faktisk også investere i “værdipapirer med egenkapitalkarakteristika” – som kan være aktier. Men afkastet opnås ganske rigtigt fra en SWAP, som vi også forklarer i podcasten.

Nyttige links:

Henrik Frydenborg Hansen anbefalde denne bog: A Random Walk Down Wall Street af Burton G. Malkiel – find den her: https://www.saxo.com/dk/a-random-walk-down-wall-street_burton-g-malkiel_paperback_9780393358384

Find informationer om ETF’er: https://indeksinvest.dk

Finanstilsynets pressemeddelelse: https://www.finanstilsynet.dk/Nyheder-og-Presse/Pressemeddelelser/2023/Temaundersoegelse_Baeredygtighedsoplysninger_Fonde_020223

Artikel fra TÆNK om etisk investering: https://taenk.dk/privatoekonomi/investering/baeredygtig-etisk-investering-saadan

Artikel fra FINANS om at vi ikke kender begreberne (bag betalingsmur): https://finans.dk/impact/ECE16341500/vi-goer-det-for-kompliceret-danske-investorer-er-blanke-paa-groenne-begreber/

Analyse fra ESMA om brug af ESG i navnet: https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/2023-10/ESMA50-524821-2931_ESG_names_and_claims_in_the_EU_fund_industry.pdf

Artikel om lukkede fonde i USA: https://www.investmentnews.com/more-esg-funds-folding-this-year-but-others-are-taking-their-place-244226

Denne episode er redigeret af Marius Vanting Balle.

Find podcasten her:

Køb koppen fra Investering på hjernen!

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.