Private equity og pensioner: Et kærlighedsforhold i krise

Der har globalt været stor interesse for alternative investeringer, som private equity eller infrastruktur. I perioden med lave renter, gik investeringerne meget godt, men den stigende rente har gjort det vanskeligere iflg en artikel i Wall Street Journal, der kigger nærmere på pensionskassers investeringer i alternativer.

Private equity og pensionsfonde har længe været set som en perfekt kombination. Amerikanske virksomheder og delstater overgav en del af deres medarbejderes pensionsopsparinger til private equity-fonde med løfter om høje afkast over en tiårsperiode. I de første år fik de ofte store kontante udbetalinger, hvilket skabte en følelse af succes og tilfredshed.

De alternative aktiver er også blevet populære i resten af verden, og Andreas Steno var også inde på muligheden for risikoen for overraskelsen i danske pensionskasser, da han var med i Investering på hjernen i december 2023.

Men nu er hvedebrødsdagene forbi i USA, hvor de store udbetalinger er stoppet, hvilket skaber en dyr hovedpine for investeringsforvaltere, der administrerer opsparingerne for pensionerede arbejdere fra store virksomheder og offentlige institutioner. For at likviditet er disse forvaltere tvunget til at sælge investeringer til underpris eller optage lån—dyre tiltag, der reducerer de forventede afkast.

Pensionsfonde har i klemme

Californiens pensionsfond, som er den største i USA, vil i otte år i træk betale mere ind i sin private equity-portefølje, end den får tilbage fra investeringerne. Motorproducenten Cummins oplevede sidste år et tab på 4,4% i sin britiske pensionsfond, hovedsageligt fordi de måtte sælge private aktiver med tab.

Dette seneste økonomiske pres på pensionsfonde, som har investeret kraftigt i svære-sælgelige aktiver for at opnå høje afkast, understreger de risici, Wall Street står overfor, når de nu forsøger at sælge disse investeringer til velhavende husstande. For alternative investeringer er også blevet populære i private banking segmentet.

Udfordringer ved Private Equity

Artiklen i Wall Street Journal citerer data fra Boston College og JPMorgan Chase, der viser at amerikanske virksomheder og offentlige institutioner administrerer omkring 5 billioner dollars i pensionsmidler. Store offentlige pensionsfonde har i gennemsnit 14% af deres aktiver i private equity, mens store virksomhedspensioner har næsten 13% i private equity og andre illikvide aktiver som private lån og infrastruktur. Meget af denne kapital blev investeret, da lave obligationsrenter trak afkastet ned.

Mange investeringer i private equity, havde oprindeligt en tidshorisont på ti år, men forvalterne er tvunget til at investere pensionsmidler længere end lovet. For at løse likviditetsproblemer sælger pensionsfonde private equity-fondsandele på det sekundære marked – ofte med tab. Sidste år betalte købere på det sekundære marked i gennemsnit 85% af den forventede værdi tre til seks måneder før salget.

Dette komplekse og udfordrende landskab understreger de risici og vanskeligheder, pensionsfonde står overfor, når de navigerer i private equity-markedet, og nødvendigheden af omhyggelig forvaltning og strategisk planlægning for at sikre stabile pensioner til fremtidige generationer.

Afkast på obligationer er igen blevet konkurrencedygtigt, og kombineret med en høj likviditet på obligationer, er det svært for de alternative investeringer at konkurrere med obligationer. Så selv om afkastet man kan investere til er steget, er det ikke sikkert at private equity vil være en god investering.

Jeg talte med Frank Hvid om alternative investeringer i Investering på hjernen og han har et mere positivt syn på dem. Det kan du høre lige her.


Du kan finde artiklen i Wall Street Journal her. Den er dog bag en betalingsvæg.

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.