Aktier svinger ikke mere

Hulemand i gang med at undervise i grafer og teknisk analyse

Analytikere og markedskommentatorer har de senere år hævdet, at markederne svinger mere. Kan det virkelig have noget på sig? Eller er det bare endnu et forsøg på at sige “this time is different”?

Siden 2020 har mange analytikere advaret om stigende udsving på aktiemarkederne. Uro fra meget specielle økonomiske situationer samt investorers hang til daytrading og nemmere og nemmere adgang til at handle, skulle påvirke til større udsving.

Men har det noget på sig? Eller har der ikke altid været udsving?

Jeg tror at udsvingene altid har været der, men analytikere og andre markedsdeltagere har ofte lyst til at sige “denne gang er det anderledes” for at forklare, at markedsudviklingen kan fortsætte.

Lange data viser ikke ændring

I dette chart viser jeg de månedlige udsving i S&P aktieindekset:

Som jeg ser udsvingene er der ikke sket ændringer. Det ligner sig selv, som det altid har gjort. Det kan selvfølgelig være at de daglige udsving er større – det siger det her chart ikke noget om. Men for langt de fleste investorer, er de daglige udsving heller ikke interessante.

Det er de naturligvis for medier, for overskrifter om store udsving giver læsere og kliks.

Det er sjældent anderledes

Nu opfører aktiemarkederne sig så anderledes, hævder kommentatorer og analytikere. Men det er sjældent anderledes, og derfor kaldes “This Time Is Different” også de fire sværeste ord i finans. Faktisk har Kenneth S Rogoff og Carmen M Reinhart skrevet en fantastisk bog om netop det emne og med ordene som titel – find This Time Is Different her.

This Time Is Different kan ramme alle – for eksempel var Alan Greenspan, direktør i FED, forud for Finanskrisen ude at hævde at ejendomme sagtens kunne stige mere. Danske banker hævdede på samme tid, at have anderledes styr på kreditgivningen, end tidligere.

Et par eksempler på artikler om større udsving:

Du kan selv hente disse data som Robert Schiller og Yale University har samlet – du kan finde dem her

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.