24 år og tre måneder skulle det tage, før det japanske aktieindeksEt aktieindeks er en samling af aktier, der viser udviklinge... Nikkei igen lavede en ny top!
Fredag d 1. marts 2024 lykkedes det japanske aktierAktier er en ejerandel i en virksomhed. De aktier, de fleste... at kommer over den historiske top fra januar 1990. Trods deflation i mange af årene, er det markant reelt værditab.
Nogle af grundene til det dårlige aktiemarked har været:
- Økonomisk stagnation: Japan har kæmpet med perioder af økonomisk stagnation, især siden 1990’erne. Dette fænomen, ofte kaldet “det tabte årti” (eller årtier), skyldes en kombination af lav vækst, lav inflation og lav forbrugerefterspørgsel.
- Demografiske udfordringer: Japan står over for alvorlige demografiske udfordringer, herunder en hurtigt aldrende befolkning og en faldende fødselsrate. Disse faktorer begrænser den indenlandske efterspørgsel og arbejdsstyrken, hvilket påvirker virksomhedernes vækst og dermed aktiemarkedet.
- Deflation: Deflation har været et vedvarende problem i Japan, hvilket gør gæld dyrere i realtermer over tid og ansporer forbrugere og virksomheder til at udskyde køb og investeringer. Dette fænomen svækker økonomisk vækst og virksomheders indtjening.
- Stærk yen: Perioder med en stærk japansk yen har gjort japanske varer dyrere på de globale markeder, hvilket skader eksportorienterede virksomheders konkurrenceevne. Selvom en stærk valuta kan have visse fordele, har det i Japans tilfælde ofte været til skade for økonomien.
- Politisk og økonomisk politik: Japans politiske og økonomiske politikker har nogle gange været kritiseret for ikke effektivt at tackle landets økonomiske problemer. Selvom Abenomics-programmet, opkaldt efter tidligere premierminister Shinzo Abe, blev iværksat for at stimulere økonomien, er resultaterne blandet.
- Global økonomisk usikkerhed: Som en stor eksportør er Japan særligt følsom over for global økonomisk usikkerhed, herunder handelskrige og økonomiske nedgangstider i andre lande. Disse faktorer kan påvirke japanske virksomheders ydeevne og dermed aktiemarkedet.