EP 62: Penge og investering i et filosofisk perspektiv med Andrew James Latham

Som returnerende lytter ved du at jeg gerne vil tale om andet end hardcore investering. Dette er et af den slags alternative afsnit, og samtidig et jeg har glædet mig meget til. Jeg vil nemlig prøve at tale om investeringsbeslutninger fra et mere filosofisk point of view.

Derfor har jeg inviteret Andrew James Latham, der er Postdoc ved Institut for Filosofi og Idéhistorie på Aarhus Universitet med i denne episode. Udover den filosofiske vinkel har Andrew James Latham også studeret neurovidenskab, så vi kommer langt omkring i vores snak om investeringsbeslutninger.

Vi taler om irrationelle og rationelle beslutninger og i den forbindelse også om hvad der egentlig er rationelt. For kan en beslutning, der virker irrationel, i virkeligheden være rationel set fra beslutningstagerens synspunkt?

System 1 og 2 fra Daniel Kahneman og Amos Tversky runder vi også – for findes noget lignende mon i den filosofiske måde at se på os mennesker på?

Vi har store forventninger til vores fremtidige jeg. Det er blandt andet derfor vi altid vil starte livsstilsændringer på et senere tidspunkt – så er det nemmere. Eller købe et hus, der er dyrere end vi har råd til, for vi kan jo bare leve af havregrød.

Endelig taler vi også om at hænge sig selv op på sine beslutninger, så det bliver det forvalgte. Altså for eksempel lave en automatisk opsparing, der sker lige efter lønudbetaling fremfor en intention om at spare det op, der er tilbage når måneden er gået.

Lyt til det lige her:

Nyttige links:

Andrew James Latham anbefalede denne bog:

  • John Brockman: Thinking – find den bl a her

Du kan læse mere om James her: https://philpeople.org/profiles/andrew-james-latham

Dette afsnit er redigeret af Marius Vanting Balle.

Find podcasten her:

Køb koppen fra Investering på hjernen!

Nyheder

Send en besked

Ansvarsfraskrivelse

Informationerne i nyhedsbrevene er til generel orientering og udgør ikke finansiel rådgivning. Vi fraskriver os ethvert ansvar for beslutninger truffet på grundlag af indholdet i nyhedsbrevene.
Indholdet på Hulemandens Analyser er udelukkende til generel informationsbrug og er ikke ment som finansiel rådgivning. Brugere bør ikke fortolke indholdet som specifikke anbefalinger eller rådgivning til deres finansielle situation.
Selvom vi stræber efter at sikre nøjagtigheden og aktualiteten af informationen, garanterer vi ikke for rigtigheden, fuldstændigheden eller aktualiteten af det materiale, der præsenteres.
Investering indebærer risiko, og enhver investeringsbeslutning truffet på grundlag af informationen på Hulemandens Analyser er på brugerens eget ansvar. Vi er ikke ansvarlige for tab eller skader, der opstår som følge af sådanne beslutninger.
Indholdet på Hulemandens Analyser udgør ikke professionel finansiel eller investeringsrådgivning. Brugere bør søge uafhængig professionel rådgivning, før de foretager nogen form for investering.
Indholdet på Hulemandens Analyser kan ændres uden varsel. Vi forbeholder os retten til at foretage ændringer eller opdateringer når som helst.