Vi så alle måbende til da priserne bragede op i 2021-22. Vi havde lige vænnet os til den lave inflation, og nød sikkerheden i de kendte priser. Men startende med energipriserne, tog prisstigningerne fat. Måske var det hele en del af en skummel forretningsplan bland oliebagmænd?
I den forgangne uge skrev jeg om Jesper Rangvids analyse af inflationsudviklingen med fokus på pengemængdens betydning. Økonomer og investorer med interesse for økonomi, har siden hyperinflationen i Tyskland i mellemkrigsårene, haft fokus på pengemængdens betydning for inflationen. I 90’erne fulgte jeg selv med i møderne i den tyske Bundesbank, hvor de fulgte pengemængden og forsøgte at modvirke effekten af ændringer i pengemængden via renteændringer.
Men hvad nu hvis prisstigninger i højere grad skyldtes en udefra kommende påvirkning af markederne?
Det mener amerikanske myndigheder, og de mener at have fundet beviser for en aftale mellem amerikanske og saudiarabiske olieproducenter.
Det har ført til en sag mod direktøren i et olieselskab hos den amerikanske handelskommision. I anklageskriftet lyder det bl a:
“OPEC and OPEC+ are cartels that exist to control global crude oil production and
reserves. A potential constraint on the cartel’s ability to curtail production and increase crude oil
prices globally is production from the United States, and in particular from the Permian Basin in
West Texas and New Mexico, where Pioneer operates as the largest crude oil producer. But
rather than seeking to compete against OPEC and OPEC+ through independent competitive
decision-making, Mr. Sheffield’s goal in recent years at Pioneer has been to align U.S. oil
production with OPEC and OPEC+ country output agreements, thereby cementing the cartel’s
position and sharing in the spoils of its market power.“
Investeringer i olieproduktion faldet drastisk
Elementer i sagsanlægget er alment kendte. For eksempel at olieproducenter har stoppet inveseringer i olieproduktionen. Vi har stadig brug for fossile brændstoffer, men der ledes ikke efter nye oliekilder, eller investeres i udbygning af eksisterende oliekilder.
Da efterspørgslen ikke er ændret markant – så meget har brugen af elbiler eller produktion af strøm via vindmøller heller ikke ændret – vil lavere produktion føre til stigninger i prisen på olie. Hvilket vil føre til øget indtjening for olieproducenterne.
I første omgang er det stifter og tidligere direktør i Pioneer Natural Resources Company, Scott D. Sheffield, der anklages. Selskabet er i gang med en fusionFusion er betegnelsen for sammenlægning af to eller flere s... med Exxon Mobil Corporation og anklagerne går på at have lavet aftaler med OPEC og forsøgt at få andre amerikanske producenter med på aftalen.
Det lyder lidt konspiratorisk, men sagen er ægte nok. Fakta er også at olieprisen begyndte at stige, hvilket langt de fleste private husstande i den vestlige verden fik at føle. Det var primært Ruslands indtog i Ukraine, der fik skylden. Men måske var andet bag?
Måske sagen vil afdække at det ikke kun er pengemængden, der skubbede til prisstigningerne?
Du kan læse mere om sagen hos amerikanske Fortune her, hos CNBC her eller læse hele sagsakten her. Der er også en grundig oprulning af sagen her.