Medier elsker at give kendte økonomer opmærksomhed for markante udtalelser om markedet. Der er nemlig kliks og annoncekroner i den slags udtalelser, men de kan gøre det svært at være langsigtet investor – hvad bør du gøre?
Fra tid til anden dukker dommedagsprofetier omkring de finansielle markeder op i diverse medier. De er interessante for nyhedsmedier, da vi som mennesker er bange for tab og derfor vil frygten for tab altid lure lige under overfladen. Det får mange til at klikke på den slags overskrifter og giver dermed annonceindtægter til medierne.
Når en økonom så tidligere har forudset et krak, så øger det troværdigheden betragteligt. Når det så ovenikøbet er en økonom fra en Oscar-vindende Hollywood produktion, bliver interessen for historien ikke mindre.
Så efter at have breaket internationale overskrifter gik der ikke længe, før oversættelser af nyheden om Michael Burrys spekulation i faldende markeder, nåede danske aviser. Fra finansielle medier til click-bait specialiserede nyhedsmedier ramte overskrifterne læserne i hovedet.
Alle fremhævede de at der var tale om en kendt investor, der tidligere havde forudset finanskrisenFinanskrisen er navnet på den krise, der ramte store dele a.... Alle glemte at han også har taget fejl siden da.
Snart ramte disse forudsigelser også diverse finansielle fora på Facebook, hvor nervøsiteten kunne fornemmes blandt kommentarerne. For hvad hvis han nu har ret? Han har jo haft ret før? Hvad sker der nu med mine penge?
Ulven kommer
Michael Burry blev kendt blandt almindelige investorer, da Christian Bale portrætterede ham i storfilmen Big Short. Filmen viste hvordan Michael Burry forudsige krakket i subprime, der efterfølgende førte til den globale finanskrise. En storslået forudsigelse, men der er måske ingen grund til at frygte udviklingen på markederne, for noget tyder på at Michael Burry ikke har haft meget held siden hans forudsigelse af Finanskrisen.
- 2015 forudså han et større aktie-krak de kommende måneder
- 2017 forudså han en global finansiel nedsmeltning med store aktiefald til følge
- 2019 forudså han aktiekrak som følge af den store interesse for ETF’er
- 2020 meldte hans fond ud, at de satsede stort på et aktiefald
- 2021 gik han short i Tesla og forudså stort fald i aktier som følge af en spekulativ bobleEn boble på de finansielle markeder opstår typisk, når pr... i markedet
- 2022 forventede han aktiefald
- 2023 allerede i januar forudså han store fald i løbet af 2023
Stort set samtlige disse forudsigelser endte med et negativt resultat….
Det er ikke kun Michael Burry, der har taget fejl på de finansielle markeder. Det har jeg blandt andet skrevet om i Når hulemænd investerer, hvor jeg brugte den tyske økonom Roland Leuschel som eksempel:
Det tyske finansorakel
Det første stammer tilbage fra lige før Finanskrisen, nærmere bestemt i efteråret 2007. Her skrev Børsen om en tysk analytiker, Roland Leuschel, der havde for- udsagt Sorte Mandag 20 år tidligere. Sorte Mandag var en dag med store fald på alverdens aktiemarkeder. Det amerikanske indeks Dow Jones faldt med hele 22,7 % på denne dag. Angiveligt var Roland Leuschel den eneste, der mente, at marke- det skulle falde dengang.
Nu var han så på spil igen, med forudsigelser om fald i aktierAktier er en ejerandel i en virksomhed. De aktier, de fleste.... Som du kan se i grafen over det tyske aktieindeksEt aktieindeks er en samling af aktier, der viser udviklinge..., DAX, havde markedet oplevet pæne stigninger over en periode på fireFIRE er en tankegang, der handler om at spare meget op for a... år. Det er en god historie for medier – både fordi markedet var stigende og de fleste analytikere var positive, og fordi det lige ramte ind i 20-års jubilæet for Sorte Mandag.
I dag, hvor vi jo kender historien om Finanskrisen, kan man jo ikke andet end beundre Roland Leuschels analytiske evner. For markedet skulle jo i løbet af 2008 og frem til marts 2009 falde markant.
Problemet var bare, at Roland havde forudsagt en større korrektion siden 2004. En periode, hvor tyske aktier var steget med ca. 200 kurspoint eller næsten 75 %. Jeg tvivler på, at hans kunder var tilfredse med hans rådgivning i efteråret 2007. Men han fik ret – aktier faldt. Men de nåede knap ned til det niveau, hvor han begyndte at forudsige, at aktierne ville falde.
Uddrag fra Når hulemænd investerer
Roland Leuschel fik ret til sidst, og måske får Michael Burry også ret en dag.
Måske du også skulle gense filmen Big Short. For den viser faktisk også at Michael Burry var meget tidligt ude med sin forudsigelse og mistede mange investorer, fordi markedet fortsatte op og derved kostede store summer for investorerne.
Hold strategien
Hvordan skal du så reagere på sådanne overskrifter i medierne? Det bedste råd er ikke at gøre noget!
En af de vigtigste bidragsydere til dit investeringsafkast, er tid i markedet. Ikke markedstiming – altså at være god til at købe og sælge.
Men både medier og finansielle virksomheder har en fælles interesse i den slags overskrifter. Interessen er at de kan tjene penge! Medierne kan få kliks og annoncekroner mens de finansielle virksomheder kan tjene kurtageKurtage er den omkostning, man betaler til værdipapirhandle... og få omsætning i deres trading aktiviteter.
Men som privat investor vil du ikke tjene på at følge den slags råd!
Kilde til Michael Burrys forudsigelser: Finbold